Wat is outplacement?

Laat één ding duidelijk zijn; niemand zit te wachten op ontslag. In sommige gevallen komt het niet geheel onverwachts, in andere gevallen overvalt het je ‘uit het niets’. Het komt vandaag de dag steeds vaker voor dat een contract niet meer verlengd wordt of dat je je baan verliest door reorganisatie. De schrik zit dan goed in de benen en de angst voor hetgeen gaat komen slaat vaak al gauw toe. Het echte bewustzijn zien we vaak ontstaan enige tijd na de aanzegging of in de eerste werkloosheidsdagen. In de huidige maatschappij is het vervolgens knap lastig om een nieuwe baan te vinden. Gelukkig zijn er steeds meer bedrijven, die de vertrekkende werknemer een outplacementtraject aanbieden. De nieuwe transitievergoeding zien we door de huidige arbeidsmarkt nu al frequent ingezet voor outplacementbegeleiding. Logisch, om je op de huidige arbeidsmarkt te onderscheiden is gewoon moeilijk. Overweeg je outplacement? Dan is het wel prettig dat je vooraf weet wat outplacement nu precies is.

Wat houdt outplacement in?

Outplacement is een verzameling diensten die een werknemer (in opdracht van werkgever, of op initiatief van de werknemer) helpen om een nieuwe baan te vinden. Hierbij kun je onder andere denken aan persoonlijke gesprekken om te ontdekken wie je bent en waar je kwaliteiten liggen, sollicitatiebegeleiding en de mogelijkheid om onder begeleiding van deskundigen een verscheidenheid aan testen of een assessment te doorlopen. Veelal een combinatie van intensieve persoonlijke begeleiding, met mogelijk een aantal groepsgewijze activiteiten.
Wat kun je verwachten als je een outplacementtraject bij ASBR? Als je gebruik maakt van het aangeboden outplacementtraject krijg je een persoonlijk begeleider aangewezen. Deze begeleider is altijd een gecertificeerde loopbaanpsycholoog gaat je helpen bij al je vragen, overwegingen, twijfels en onzekerheden. Je gaat in gesprek met deze persoon over je interesses, je kwaliteiten en je mogelijkheden. Zo snel als mogelijk zal het zwaartepunt verschuiven naar het concreet vinden van een nieuwe baan. Van “werk naar werk” noemen we dat. De begeleiding kan in de vorm van volledig outplacement, of modulair outplacement.

Jouw persoonlijke bijdrage

Het doorlopen van het outplacementtraject vraagt ook de nodige motivatie en eigen initiatief. Als je niet gemotiveerd bent en er al met allerlei vooroordelen instapt, zal er waarschijnlijk weinig van het hele traject terechtkomen. Het vraagt van je om diep naar jezelf te kijken en misschien zelfs wel om je horizon te verbreden. Je kunt vasthouden aan een bepaalde branche, maar je kunt ook kijken of je bij jezelf andere capaciteiten kunt vinden waarin je goed bent. Samen met je persoonlijk begeleider kijk je dan ook of dit beeld realistisch is. In de praktijk komen zo vaak verborgen talenten boven water en krijgen carrières een nieuwe wending. Anderen komen door de intensieve begeleiding (weer) goed beslagen ten ijs en vinden verrassend snel een nieuwe baan.

Het doorlopen van een outplacementtraject geeft je in alle gevallen een nieuwe en frisse kijk op de toekomst. Een toekomst waarin je weer vertrouwen in je zelf ontwikkelt in een baan die precies aansluit bij je interesses, capaciteiten en mogelijkheden.

Meer weten?

Zou je graag meer willen weten over outplacement en wat het nu precies is? Onze professionals vertellen je graag meer. En twijfel je of je een outplacementtraject in moet gaan? Vraag dan een gratis eerste consult aan, dan weet je het zeker!